Alukset
Sinisen Reservin jäsenyhdistyksillä on käytössään lukusia aluksia, joita käytetään sotilasmerenkulun ja merimiestaitojen koulutuksessa, öljyntorjunnassa, tukialuksina ja kuljetustehtävissä.
Vuonna 2014 Merivoimat sopi kuuden linnakeveneen luovuttamisesta Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle. Näistä aluksista neljä on tällä hetkellä Sininen Reservi ry:n jäsenyhdistysten käytössä. Rannikkojääkärikillalla on lisäksi kajakkeja, joita käytetään koulutukseen saaristossa liikkumiseen.
m/s Kilstar
m/s Kilstar on Helsingin Laivastokilta ry:n teräsrunkoinen koulutusalus. Alus valmistui Merivoimien H-luokan kuljetusaluksesksi 1960, ja se on ollut Killan käytössä vuodesta 1991. Vuoden ohjelmaan kuuluu sotilasmerenkulun koulutusta sekä navigointi- ja ajoharjoituksia. ”Killeri” on myös osallistunut MPK:n kurssien merikuljetuksiin. Aluksella on makuutilat 10 hengelle, keittiö ja sosiaalitilat. Merenkulkuvarustus käsittää mm. GPS:n, tutkan ja karttaplotterin.
- Pituus 18 m
- Leveys 4,5 m
- Syväys 1,4 m
- Marssinopeus noin 10 solmua
Kilstarin kotisatama on Helsingin Katajanokalla.
m/s Ahven 3
Merireserviläiset ry tarjoaa merenkulku- ja merimiestaitoja ylläpitävää koulutusta omalla aluksellaan. m/s Ahven 3 on valmistunut vuonna 1980, ja se on entinen Merivoimien työ- ja koulutusalus. Aluksella on neljä nukkumapaikkaa ja asianmukainen merenkulkuvarustus (GPS, tutka, karttaplotteri, meri-VHF jne.).
- Pituus 10,3 m
- Leveys 3,15 m
- Syväys 1,3 m
- Marssinopeus noin 8 solmua
Ahven 3:n kotisatama on Helsingin Katajanokalla.
m/s Ahven 5
Suomenlinnan Rannikkotykistökillan Ahven-luokan alusta m/s Ahven 5:tä on käytetty mm. Merisotakoulun väyläajoharjoittelussa ja reserviläisaluksena se toimii edelleen samanlaisissa tehtävissä. Alus on varustettu nykyaikaisella navigointitekniikalla, mikä mahdollistaa merenkulku- ja merimiestaitojen koulutuksen. Alusta käytetään myös yhteysaluksena Kuivasaareen ja Järvöhön.
- Pituus 10,3 m
- Leveys 3,15 m
- Syväys 1,3 m
- Marssinopeus noin 8 solmua
Ahven 5:n kotisatama on Helsingin Pohjoisrannassa.
m/s Lavansaari
m/s Lavansaari on entinen linnakevene L-103, jonka Merivoimat luovutti MPK:lle vuonna 2016. Aluksen käyttäjäyhteisön muodostaa kolme Helsingissä toimivaa yhdistystä: Pelikaanikilta, Helsingin Reservimeriupseerit ja Merireserviläiset. Poikkeuksellisen aluksesta tekee se, että siinä on kaksi itsenäistä tutkaa ja tutkankäyttöpistettä, mikä mahdollistaa mm. monipuolisen tutkankäytön harjoittelun. Aluksessa on myös hyvät tilat reittisuunnittelua varten.
- Pituus 12,8 m
- Leveys 4,2 m
- Syväys 1,3 m
- Marssinopeus noin 9 solmua
Lavansaaren kotisatama on Helsingin Santahaminassa.
m/s Kuivasaari
m/s Kuivasaari on entinen L-104, Merivoimien MPK:lle 2014 luovuttama linnakevene. Santahaminasta käsin alus osallistuu mm. MPK:n merenkulun kursseille. Aluksen käyttäjäyhteisö Suomenlinnan Rannikkotykistökilta käyttää myös venettä kuljetuksiin Kuivasaaren museosaarelle.
- Pituus 12,8 m
- Leveys 4,2 m
- Syväys 1,3 m
- Marssinopeus noin 10 solmua
Kuivasaaren kotisatama on Helsingin Santahaminassa.
m/s Gyltö
m/s Gyltö on yksi Merivoimien MPK:lle luovuttamista linnakeveneistä. Vene on palvellut nimellä L-106 ja sen haltija on vuodesta 2020 ollut Saaristomeren merivartiokilta. Linnakeveneet on suunniteltu yhteysveneiksi. Tilava ohjaamo ja 20 hengen matkustajatila hengelle tekevät linnakeveneistä hyviä koulutusaluksia.
- Pituus 13,1 m
- Leveys 4,2 m
- Syväys 1,6 m
- Marssinopeus noin 10 solmua
Gyltön kotisatama on Pansiossa.
m/s Pirkanmaa
Pirkanmaan Meripuolustuskillan Hauki-luokan kelirikkoalus Hankoniemi on nykyään Pirkanmaa, m/s Pirkanmaan tukisäätiön omistama reservin koulutusalus. Vuonna 1980 valmistunut alus palveli rannikkotykistöä Hankoniemellä. Säätiön vuonna 2007 hankkima alus on talkoovoimin kunnostettu koulutusalukseksi. Aluksella järjestetään MPK:n kursseja kansi- ja konepalveluksesta sekä sotilasmerenkulkuun liittyvää ajoharjoittelua. Pirkanmaa toimii myös tukialuksena eri kursseilla ja harjoituksissa. Tukisäätiön kotisivuilta löydät enemmän tietoa aluksesta.
- Pituus 14,4 m
- Leveys 4,7 m
- Syväys 2,0 m
- Marssinopeus noin 8 solmua
Pirkanmaan kotisatama on Pansiossa.
m/s Nalle
m/s Nalle, vuonna 1978 rakennettu entinen viittavene, on Saaristomeren Merivartiokillan koulutusalus, jota käytetään eri veneilyn turvallisuuskurssien yhteydessä. Aluksella opitaan mm. veneen käsittelyä sekä veneily- ja saaristotaitoja. Nalle on myös käytössä öljyntorjuntakursseilla. Alus toimii myös yhteysveneenä Kuuskajaskariin, jossa killalla on maja.
- Pituus 10,1 m
- Leveys 3,2 m
- Syväys 0,8 m
- Marssinopeus noin 8 solmua
Nallen kotisatama on Raumalla.
m/s Norppa
m/s Norppa on Saaristomeren Merivartiokilan koulutusvene, mallia ”Simola 900” vuodelta 1985. Venettä hyödynnetään veneilykoulutuksen eri kursseilla. Norppa on myös toiminut yhteysaluksena merellisten tapahtumien yhteydessä, esimerkiksi Tall Ships Races -tapahtumissa.
- Pituus 9,0 m
- Leveys 2,8 m
- Syväys 0,75 m
- Marssinopeus noin 7 solmua
Norpan kotisatama on Turussa.
m/s Maria
m/s Maria (ent. Ahven 1) on Pohjanlahden Laivastokillan harjoitus- ja työvene. Sitä käytetään killan merellisessä toiminnassa, mm. ajo- ja väyläharjoituksissa ja veneen käsittelykursseilla. m/s Maria on Ahven-luokan vene, joka palveli pitkään Merivoimia.
- Pituus 10,3 m
- Leveys 3,15 m
- Syväys 1,3 m
- Marssinopeus noin 8 solmua
Marian kotisatama on Vaasassa.
V-23106
Vaasan Meripuolustustaidon Kehittämisyhdistys sai syksyllä 2016 lahjoituksena Pohjanmaan pelastuslaitokselta avoveneen, jonka moottori on tarkoitus vaihtaa ja navigointilaitteistoa täydentää. Alusta tullaan käyttämään nopean ajon harjoitusveneenä ja öljyntorjuntaharjoitukseen. Kuvassa näkyvä punainen väri muutetaan MPK:n siniseksi.
- Pituus 5,5 m
- Leveys 3,2 m
- Syväys 2,3 m
Veneen kotisatama on Vaasassa.
m/s Halkokari
m/s Halkokari on yksi Merivoimien MPK:lle luovuttamista linnakeveneistä. Vene on palvellut nimellä L-105 ja sitä hallinnoi Pohjois-Suomen Meripuolustajat ry. Aluksen käyttötarkoitus on koulutus, ja siihen tämä alkujaan yhteysveneeksi suunniteltu vene soveltuukin hyvin.
- Pituus 13,1 m
- Leveys 4,2 m
- Syväys 1,6 m
- Marssinopeus noin 8 solmua
Halkokarin kotisatama on Oulussa.
Kajakit
Rannikkojääkärikillalla on kuusi kaksikko-merikajakkia varusteineen. Kajakki (Star Triple) on suunniteltu Star 630 pohjalta lisäten kajakkiin keskiaukko, johon mahtuu esimerkiksi isompikokoista lisäkuormaa pidemmille retkille. Runkoa on pidennetty hieman, joka ansiosta kajakki on saanut lisää runkonopeutta ja kantavuutta menettämättä kuitenkaan muita erinomaisia ominaisuuksia, joita lyhyemmässä sisarmallissa on. Killalla on myös kymmenen kajakin traileri, jonka avulla tapahtumia voidaan järjestää laajalla alueella.
- Pituus 6,7 m
- Leveys 0,65 m
- Paino 37 kg